Barns tänder

Kostnadsfri tandvård

I Sverige är tandvården kostnadsfri för barn och ungdomar, upp till det år man fyller 23. Akutbehandling och tandreglering är också kostnadsfritt.

Privat tandvård eller Folktandvården?
I nästan hela landet har du möjlighet att välja mellan privat tandvård och Folktandvården. Rutinundersökning bör ske minst varje år, från och med det år barnet fyller tre.


Mjölktänder

Tänderna bildas redan när barnet ligger i magen och växer sedan till sig i käken innan de kommer fram. Takten för tändernas framväxt är förstås individuell. Dock brukar 20 mjölktänder – tio i vardera käken – vara det normala. De brukar ha kommit fram när barnet är mellan 2½ och 3 år.

Framtänderna kommer först
Vanligtvis kommer framtänderna i underkäken först. När alla framtänder så småningom är på plats börjar kindtänderna dyka upp. Även här förekommer variationer från barn till barn.

Barn som håller på att få tänder vill ofta bita på något. Med stor sannolikhet beror det på att det kliar ordentligt i munnen. Stoppa gärna in ett finger eller en tandborste i munnen på ditt barn och gnugga tandköttet lite grann.

Napp och tumme
Det är vanligt att barn suger på napp eller fingrar när de är små. Någon gång i treårsåldern bör man försöka vänja barnet av vid detta. Förlängda sugvanor kan resultera i framtida bettfel, till exempel för smal överkäke som kan ge korsbett.

Tandläkaren kontrollerar alltid risken för bettfel och informerar föräldrarna.


Permanenta tänder

Vanligtvis dyker de permanenta tänderna upp när barnet är mellan 6 och 13 år. En permanent tand kan växa ut några dagar efter att mjölktanden lossnat. Det kan också ta flera månader.

När en mjölktand lossnar av sig själv kan man nästan alltid se eller känna den permanenta tanden i tandköttet. Istället för de 20 mjölktänderna ska barnet nu få hela 32 permanenta tänder. Tack och lov kommer de i omgångar. När barnet är mellan 11 och 13 år har det normalt fått 28 tänder.

Visdomständer
Visdomständerna, längst bak i käken, kommer någon gång mellan 18 och 25. Hos vissa kommer de inte förrän i 30-årsåldern. Om de kommer alls. Många saknar nämligen en eller flera anlag för visdomständer.

Taggiga tänder
Både mjölktänder och permanenta tänder är taggiga när de dyker upp. Taggarna brukar vara särskilt tydliga på de permanenta tänderna, men slipas oftast ner efter ett tag.

Vanliga problem
Det är vanligt med mjölktänder som sitter kvar för länge. Om en tand sitter löst i flera månader utan att trilla loss kan du kontakta tandläkaren. Det händer ibland att den permanenta tanden inte får plats. Ofta finns utrymmet, fast först senare när käkarna har växt till sig. Tandläkaren kontrollerar regelbundet att tänderna får plats och vet när man bör hjälpa till.

Tänder kan även bryta fram osymmetriskt, det vill säga att på ena sidan kan tanden titta fram men motsvarande tand på andra sidan syns inte till. Det är helt normalt. I sällsynta fall kan det dock bero på att ett tandanlag saknas. Detta kontrollerar tandläkaren med röntgen.